Alerjik Deri Hastalıkları

Ciltte meydana gelen kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, şişlik ve kabarıklıklar gibi belirtiler genellikle alerjik bir rahatsızlığın vermiş olduğu belirtilerdir. Bu belirtiler özellikle bağışıklık sisteminin bir reaksiyonudur. Alerjik cilt hastalıkları, bir çok değişik görünüm sergileyebilmelerinin yanı sıra çeşitli sebeplerle ortaya çıkarlar.

Egzama(Atopik Dermatit)

Bu cilt hastalığı özellikle ciltte kaşıntı pullanma, kızarıklık ve kuruluk meydana getiren, tekrarlayıcı ve süreğen şekilde kendini gösteren bir rahatsızlıktır ve kişiden kişiye bulaşma riski yoktur.

Atopik Cilt

Kişilerin alerjik tepki gelişimine yatkın olması durumudur. En sık görülen egzama türüdür.  Atopik dermatit hastalığı var olan kişilerde ilerleyen zaman içinde alerjik nezle ile astım benzeri farklı hastalıklarla da karşılaşılabilir.

Atopik Dermatit Belirtileri

Atopik dermatit lezyonlarının bebek ve çocuklarda tipik yerleşim yeri yüz, boyun, kollar ve bacakların dış yüzüdür. Daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde dirseklerin iç yüzü ve dizlerin arkasında, yer yer gövde de kuruluk şeklinde kendini gösterir. Egzama kronikleştikçe deride kalınlaşmalar ve tekrarlayan iltihaplı lezyonlar oluşur.

Kaşıntı en önemli belirtilerdendir; huzursuzluğa, uyku bozukluğuna ve deride kanamalara yol açabilir.

Atopik Dermatit Tedavisi

Atopik dermatit tedavisinde öncelikle atakları önlemek için cilt hassasiyetine yönelik bakım önerilerine uyulmalıdır. Sık yıkanmamalı, banyo süresini kısa tutmalı, aşırı sıcak su, çok fazla temizleyici ürün kullanımı, kese, lif gibi cildi aşındırıcı uygulamalardan kaçınılmalı, banyo sonrası ve her gün cilde uygun yumuşak bir nemlendirici kullanılmalıdır. Ciltte tahriş yapabilecek yünlü, tüylü, sentetik içerikli kıyafetler yerine pamuklu yapıda kıyafetler tercih edilmeli, tozlu ortamlardan, yapay koku ve parfüm içeren ortamlardan kaçınılmalıdır. Bütün bu önlemlere rağmen oluşan alerjik deri hastalıklarına,  yaygınlığına ve şiddetine göre; cilde sürülen, ağızdan alınan ve bazen hastanede yatarak tedavi gerektiren şekilde tedavi önerilebilir.

Ürtiker (Kurdeşen)

Diğer bir adı da kurdeşen olan bu cilt hastalığı, kırmızı, kabarık ve kaşıntılı  döküntülerle seyreder. Ürtiker hastalığında cilt üzerinde meydana gelen döküntüler aniden başlar ve 2 mm den 30 santimetreyi bulabilen farklı şekillerde ve ebatlarda olabilir. Plak şeklinde meydana gelen döküntüler genel olarak 20 dakika ya da 3 saat kadar ciltte kaldıktan sonra iz bırakmadan yok olurken diğer bir cilt kısmında yeniden çıkar. Ürtiker hastalığının başlıca 2 türü vardır ve her iki türde de oluşan döküntülerin şekilleri aynı olurken yalnızca görülme süreleri farklılıklar göstermektedir.

Akut Ürtiker

Cilt üzerinde oluşan döküntüler çoğunlukla 6 hafta gibi bir zaman içinde son bulur. Döküntüler zaman içerisinde kendi kendine kaybolabilse de ilaç tedavisi  gerekebilir. Yetişkinlerde en fazla rastlanan akut ürtiker sebebi kullanılan ilaçlardır. Ayrıca kabuklu yemişler, ceviz, fındık benzeri besinler ürtikere sebep olabilir.

Kronik Ürtiker

Meydana gelen döküntüler 6 haftadan daha uzun sürelerde her gün ya da birkaç gün aralıklarla tekrarlar. Kronik ürtiker hastalığı daha çok  yetişkinlerde görülür.

Kontakt Dermatit

Deterjanlar, bitkiler, kozmetikler, deriye sürülen ilaçlar, ışık, güneş, sıcak- soğuk teması gibi çok farklı etkilerin cilt üzerine temas etmeleri sonrasında ciltte kızarıklık, pullanma, sulantı gibi bulgular veren bir alerjik cilt hastalığıdır.  Meydana gelen bu döküntülerin bazıları bağışıklık sisteminin cilde teması gerçekleşen maddeye karşı alerjik cevabıdır. Bazıları da alerjik olmayan fakat irritasyon etkisi nedeni ile ortaya çıkar.

İrritan Kontakt Dermatit

Tipik bir şekilde alerjiye sebep olarak gösterilen maddelerin temas ettiği kısımlarda döküntüler olur. Bu cilt hastalığının en sık rastlanılan sebebi deterjanlardır. Bu yüzden rahatsızlık genel olarak ellerde görülür. Ayrıca egzama hastalığı olanlarda kontak dermatit meydana gelme olasılığı çok daha fazladır ve bu hastalık kişilerin kimyasal içerikli maddelerle temasının ardından kısa sürede gelişim gösterir.

Alerjik Kontakt Dermatit

Kabarıklık, kızarıklık ve kaşıntı ile seyreden alerjik cilt hastalığıdır. Bu alerjik hastalığı en iyi tanımlayacak örnek ise, her hangi bir bitki ile temasın ardından pek çok kişinin karşılaşmış olduğu istenmeyen döküntülerdir. Alerjik etkilere sebep olan bazı farklı bitkilerin içeriğinde yer alan “urisiol” adı verilen maddedir. Teması takiben yaklaşık 24 ila 48 saatin ardından hastalık gelişmeye başlar.

    Call Now Button