Dermaterapi (Mikroneedling, Mikroiğneleme)
Dermaterapi (Dermapen) Nedir?
Dermaterapi; dünyada ”dermaroller”, ”mesoroller”, ”mikroneedling” isimleri ile bilinmektedir. Silindirik bir tamburun üzerinde paralel dizilmiş son derece ince, özel olarak hazırlanmış 192 adet, değişik boyuıtlarda çelik iğnelerden oluşan dermaroller yada kalem şeklindeki bir aparatın ucundaki 12- 36 adet, boyları 0.5- 2.5 mm arasında ayarlanabilen titanyum iğneciklerden ibaret uygulama aparatları (dermapen, dermastamp) ile uygulama gerçekleştirilir. İğnelemede hangi uzunluğun kullanılacağı tedavinin amacına, yani cildin ihtiyacına göre belirlenir.
Dermaterapi ile ciltte mikro kanallar açılırken aynı anda nem sağlayan, leke karşıtı ya da anti aging ürünler cilde verilerek etkinin artırılması sağlanır.
Dermaterapi ile cildin görünen yüzünü uyararak yenilemeyi hedefleyen yöntemlerden farkı; cildi içeriden destekleyen mezoterapi uygulamalarının etkisini de aynı anda sunabilmesidir. İğne boyu ve vuruş yoğunluğu seçildikten sonra, cilde verilecek ürünler de kişinin ihtiyacına göre bir kokteyl oluşturularak protokol tamamlanır ve hazırlanan ürünler cilde yedirilir. Bilindiği üzere cilde dışarıdan sürülen vitamin, hyalüronik asit, antioksidan gibi ürünler cilt bariyerinin kuvvetli oluşundan ötürü sınırlı bir başarı sağlar. Dermaterapi ile açılan küçük kanallardan derinin alt tabakalarına kadar ulaşan büyüme faktörleri, bitkisel ekstreleri, vitamin ve serumlar uygulamanın başarısını ve sonuçların kalıcılığını artırır.
Dermaterapi Nerelerde Kullanılır?
- Akne izlerinin giderilmesinde ( hafif, orta, derin ve çok derin),
- Lekelerin giderilmesinde,
- Hafif-derin kırışıklıkların görünümünün azaltılmasında,
- Geniş gözenekli deride gözeneklerin sıkılaştırılmasında,
- Cilt Çatlaklarının hafifletilmesinde,
- Saç dökülmesinin azaltılmasında,
- Yanıklardan sonra oluşan skarların hafifletilmesinde,
- Mezoterapi formüllerinin, solüsyonunun deri altına geçişini arttırmak için,
- Selülitlerin görünümünün azaltılmasında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dermaterapi Kaç Seans Uygulanır?
Dermaterapide açılan mikro kanallar; derinin elastikiyeti sayesinde genelde 15 -30 dakika içerisinde kapanır. Kanalın tamamen kapanması ise birkaç saat alabilir. Çalışılan iğne uzunluğuna göre, kısa derinlikte uygulamalarda seanslar haftalık olabilirken, uzun derinlikte iğnelerin kullanıldığı tedavilerde 3- 4 hata aralıklarla seanslar tekrarlanır. Sorunlu olmayan, sadece bakım ve yenileme amaçlı ciltler için 3 seans, lekeler için 6, akne, yara, yanık izleri için 8 ve üzeri seans uygulama önerilir. Seans sayıları standart olmayıp tamamen cildin problemine yönelik olarak her hasta için ayrı ayrıdır.
Uygulama Süreci ve Sonrası Nasıldır?
Uygulamada ağrı hissi hemen hemen hiç yoktur; ancak kişinin durumuna göre gerekirse öncesinde lokal anestezik krem uygulanabilir. Uygulama ertesi 30-45 dk. içinde ciltte kızarıklık kalmaz. Kişi gündelik hayatına uygulama günü dahil olmak üzere devam edebilir. Aynı gün makyaj yapmak ve yüzü yıkamak önerilmez. İşlem sonrası 3 gün boyunca yoğun retinoik asit, alfa hidroksi asit ve yoğun C vitamini içeren ürünler kullanılmamalıdır. Bu 3 gün boyunca cildi normal yapısına döndürecek nemlendirici ve yapılandırıcı ürünler tavsiye edilir. Atlanmaması gereken en önemli nokta, güneş koruyucu kremlerin düzenli olarak kullanılmasıdır.
Dermaterapinin, Anti aging Lazer Uygulamalarından Ne Gibi Farkları Var?
Bu uygulamanın avantajları; faydasıyla maliyeti karşılaştırıldığında hesaplı bir işlemdir, yan etki riski minimumdur, lazerle uygulama yapılamayan göz çevresi gibi küçük alanlara uygulama yapılabilir, her deri tipine uygulanabilir, güneş hassasiyeti yaratmaz, cilt bariyer özelliğini bozmaz. Her mevsim uygulanabilir bir cilt yenileme uygulamasıdır.