Genital Siğil Tedavisi
Genital siğil Human Papilloma Virüs (HPV) nin genital bölgede neden olduğu siğile (verruka) verilen isimdir. HPV dünyada cinsel ilişkiyle en sık bulaşan enfeksiyondur ve ilk cinsel deneyimini erken yaşta yaşayan ve cinsel partner sayısı fazla olan bireylerde daha sık görülmektedir.
Genital Siğil HPV Nasıl Bulaşır?
Genital siğiller vücutta enfeksiyonu taşıyan bireylerden genellikle oral, anal ve vajinal cinsel temasla bulaşır. Partnerler arasında bulaşma oranı yaklaşık % 60 dır.
HPV Bulaşmasında Riski Artıran Faktörler:
- Erken yaşta cinsel ilişki
- Cinsel partner sayısının fazlalığı
- Korunmasız cinsel ilişki
- Cinsel ilişki ile bulaşan hastalık geçmişinin olması
- Bağışıklık sisteminin enfeksiyona duyarlılığı
HPV Cinsel İlişki Dışında Bulaşabilir Mi?
HPV cinsel temas dışındaki yollarla da nadiren de olsa bulaşabilir. Vücudun başka bölgelerindeki siğillerden, HPV bulunan kişilerle yakın cilt teması ve kişisel malzemelerin (jilet, ağda, makas, vb.) ortak kullanımı, spor salonu, sauna, hamam gibi alanlarda hijyen kurallarına uyulmaması sonucunda da bulaş mümkündür.
HPV Çocuklarda Görülebilir mi?
HPV çocuklarda da görülebilmektedir. 2 yaş altı çocuklarda görülen HPV nin en sık sebebi doğum sırasında olan bulaşmadır. 2 Yaş üstünde ortaya çıkan siğillerde ise cinsel istismar önemli bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır ve mutlaka sorgulanmalıdır.
Ancak çocuklarda meydana gelen genital siğillerde HPV virüslü kişilerle diğer temas yolları da etken olabilir.
HPV Enfeksiyonu Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?
Kadınlarda;
- Dış genital bölge
- Vajina
- Rahim ağzı
- Makat çevresi
Erkeklerde;
- Dış genital bölge ve makat çevresinde (perianal) görülür.
Her iki cinste cinsel aktiviteye ve bulaş yoluna bağlı olarak ağız ve burun bölgesinde, göz çevresinde, solunum yollarında da HPV virüs enfeksiyonuna bağlı lezyonları görmek mümkündür.
Genital Siğil HPV Belirtileri Nelerdir?
HPV enfeksiyonu bulaştıktan sonra hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir. Genital siğiller deride pembemsi ya da kahve renkli tonlarda et beni benzeri kabartılar şeklindedir, bazen büyüyerek karnabahar görünümlü çıkıntılara, birleşerek yaygın plaklara yol açarlar. Büyüklüklerine ve yerleşim bölgelerine bağlı olarak kanama, kaşıntı, ağrı ve iltihaplanmalar, tuvalet sırasında kanama ve ağrıya yol açabilirler.
Kadınlarda iç genital bölgede yerleşenler kaşıntı, doğum sırasında kanama yapabilirler.
Genital Siğil Bulaşma Sonrası Ne Zaman Belirti Verir?
HPV bulaştıktan sonra uzun süre belirti vermeyebilir (bazen aylar, bazen yıllar). HPV bulunan herkeste genital siğil gözlenmeyebilir. Bulaş olsa bile kişinin bağışıklık sistemi virüsün hastalık meydana getirmesini önleyebilir.
Genital Siğillerin Ne Gibi Riskleri Vardır?
Human papilloma virüsün yüksek riskli tipleri olan Hpv tip:16 ve 18, kadınlardaki rahim ağzı kanserlerinin %70 inden sorumlu bulunmuştur. Bu nedenle genital siğil tespit edilen hastalarda Hpv tip tayini yapılmalı, yüksek riskli bu tipleri taşıyanlar sıkı takibe alınmalıdır.
Genital siğil tedavisi sonrası tüm lezyonlar yok edilse dahi, tekrar siğil oluşma riski vardır. Hastalığı taşıyan partnerle ilişki devam etmese de nüx olabilmektedir. Siğillerin tekrarlaması, kişinin immun direncine, lezyonların yaygınlığına ve virüsün tipine göre değişebilmektedir. Tedavi sonrası belli aralıklarla kontrol yapılarak yeni oluşan siğiller tespit edilerek işlem yapılmalıdır. İmmün sistemi zayıflatan faktörlerden uzak durmak ve immün sistemi güçlendiren ilaçlar önerilebilir.
Genital Siğilin Klinik Seyri Hangi Faktörlere Bağlıdır?
- Kişinin bağışıklık sistemine,
- Yüksek riskli (yüksek virulans) HPV varlığına,
- Vücutta kalış süresine,
- Vücutta başka enfeksiyonların da bulunmasına,
- Yaş, çevresel etkenler, yaşam şekli gibi enfeksiyona dirence yön veren özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterir.
- HPV enfeksiyonlarının % 50 si 15- 25 yaşları arasında görülür. Kadınlarda en sık 20- 25, erkeklerde ise 25-29 yaşları arasındadır. Genital siğil görülme sıklığı yaşla birlikte azalır.
Genital Siğilden (HPV) Nasıl Korunuruz?
Kendinizi ve partnerinizi koruyun!!!
- Genital siğiliniz varsa mutlaka doktora başvurun ve bu konuda partnerinizi de bilgilendirin.
- Partneriniz genital siğil için tedavi görüyorsa mutlaka siz de doktora görünün.
- Sizde ya da partnerinizde bulgular varsa cinsel ilişkiye girmekten kaçının.
- Genital siğil hastalığınız varsa cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar yönünden de mutlaka test edilmelisiniz.
Genital Siğil Hastalığının Tedavisi:
Genital siğillerin tedavisinde; hastanın ihtiyacına göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.
Lezyonlarda traşlama etkisi olan topikal (cilde sürme şeklinde) tedaviler, deride immüniteyi artıran krem ve ağızdan ilaç tedavileri, kriyoterapi (dondurarak), elektrokoter ile yakma, fraksiyonel lazer ve plazma tedavileri uygulanır.
Plasmage (Plazma) İle Siğil Tedavisi
Kliniğimizde en sık tercih ettiğimiz tedavi yöntemidir.
- Her bölge için uygulama kolaylığı ve konforu,
- Uygulama sonrası yara bakımı problemi oluşturmaması,
- Hızlı iyileşme özelliği,
- Özellikle yüz gibi görünen alanlarda çok daha önemli olması nedeniyle; tüm tedavi alanlarında iz, leke riskinin çok çok az olması,
- Hastalığın tekrarlama riskini ve yaygınlığını azaltması sebebiyle sıklıkla uyguladığımız bir tedavi yöntemidir
- Genital siğil tedavisi için ücretler siğilin yoğunluğuna ve yapılacak tedavi şekline göre değişkenlik gösterebilir. Sizin için en uygun tedaviyi doktorunuz belirleyecektir.
Cilt hastalığınız olduğunda mutlaka dermatoloğa başvurun!