Botulinum Toksin Uygulaması
Botulinum toksin uygulamaları; çok kısa sürede uygulanabilmesi ve sosyal hayattan geri kalmadan yüzümüze gençlik ışıltısını geri kazandırabilmesi nedeniyle en sık başvurduğumuz ameliyatsız yüz gençleştirme uygulamalarından biridir.
Clostridium botulinum adı verilen bakteriden elde edilen bir toksindir. Bu toksin çok düşük miktarlarda sulandırılarak uygulanır. İlk olarak 1960 lı yıllarda bazı sinirsel (nörolojik) hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmaya başlanmış, daha sonra şaşılık gibi göz kası hastalıklarının tedavisinde FDA onayı almıştır. Nisan 2002 tarihinde ise kırışıklık tedavisindeki etkisi onaylanmıştır. Kırışıklık tedavisinin yanı sıra; koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı terlemesinde, migren tedavisinde, diş gıcırdatmanın (bruksizm) önlenmesinde, pürtüklü çene yapısının giderilmesi, yüz felcine bağlı oluşan yüz asimetrilerinin düzeltilmesi gibi birçok başka problemin tedavisinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır.
Botulinum toksin uygulaması bugün için en popüler cerrahi olmayan kozmetik uygulamadır.
Botulinum Toksin ile Hangi Tür Kırışıklıklar Tedavi Edilebilir?
Kaş arası çizgiler,
Göz kenarındaki çizgiler (kaz ayağı kırışıklık),
Alın çizgileri (dolgu ile birlikte daha başarılı sonuç alınır),
Boyun çizgileri,
Gibi kas kasılması sonucu oluşan kırışıklıklar bu uygulama ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.
Botulinum Toksin Kırışıklık Giderme Dışında Kullanılır mı?
Aşırı koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı terlemesinde (hiperhidroz)
Diş sıkma ve gıcırdatmanın (bruksizm) önlenmesinde,
Pürtüklü çene yapısının giderilmesinde,
Yüz felcine bağlı oluşan yüz asimetrilerinin düzeltilmesinde,
Migren ataklarının sıklığı ve şiddetini azaltmada,
Burun ucu kaldırmada,
Gülerken diş etinin görünmesini(gummy smile) azaltmada,
Sıkça ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
Botulinum Toksini Zehir Midir? Vücuda Zarar Verir mi?
Botulınum toksini sanıldığı gibi yılan zehri olmayıp, bir bakteri toksinidir. Bölgesel olarak etki etmekte ve dolaşıma geçmemektedir. Farklı hastalıklarda çocuklarda dahi kullanılmaktadır. Özellikle migren hastalarında sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
Botulinum Toksini Uygulamasına Erken Yaşta Başlamak Sakıncalı mıdır?
Botulınum toksini özellikle hareketlerin tekrar edilmesi ile oluşan mimik çizgilerini önlemek amacıyla kullanıldığı için, çizgilerin yerleşmeye başladığı dönemde yapılmasının aksine faydası daha çoktur. Kasların kasılması ne kadar erken yumuşatılırsa oluşacak çizgilerin yoğunluğu ve derinliği o ölçüde az olacaktır.
Botulinum Toksini Uygulaması Nasıl Yapılır? Etkisi Ne Zaman Görülür?
Uygulama çok ince iğnelerde direk kas içine yapılır. Ağrı hissi kişisel olarak farklılık gösterebilir, ancak uygulama öncesi anestezik krem yada soğuk uygulanması işlemin çok rahat bir şekilde yapılmasına olanak verir. Tedavi süresi ortalama 15- 20 dakikadır. Uygulamanın etkisi 3. Günde başlar ve 10 gün içinde tam olarak oturur. Uygulama etkisi tam yerleşene kadar, her kas grubu aynı şekilde etkilenmeyebileceğinden dolayı yüzde bazen asimetrik görüntüler oluşabilir. Etki tam oturduğu zaman uygun eklemeler ve düzeltmeler yapılabilir. Uygulama sonrası hemen normal hayata dönülebilir.
Botulinum Toksini Uygulamasının Etkisi Ne Kadar Sürer?
Kırışıklık amaçlı yapılan uygulamanın etkisi kişisel farklılıklar göstermekle beraber ortalama 3- 5 aydır. Terleme amaçlı yapılan uygulamanın etkisi 8-12 ay devam eder.