Güneş Koruyucu Ürünler Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Güneş ışınları dünyamız için olmazsa olmaz eşsiz bir enerji kaynağıdır.
Mutluluk verir, enerji verir, stresimizi giderir, zihinsel iyiliğimizi arttırır, bağışıklık sistemimiz için çok önemli olan D vitamini sentezini sağlar. Güneş bir yandan böylesine faydalıyken, öte yandan da erken deri yaşlanması ve deri kanserlerine yol açan bir etken.
Güneşten koruyucu ürünler cildimizi güneşin zararlı etkilerinden kısmen de olsa korudukları için güneşten korunmada önemli bir yere sahipler. Genellikle ürünlerin üzerinde SPF değeri(sun protection factor/ güneşten koruma faktörü), geniş spektrumlu, gün boyu dayanıklı, suya dayanıklı gibi açıklamalar yer alır. Doğru SPF li güneşten koruyucu krem seçmek çok önemlidir. Ancak yapılan çalışmalar göstermiş ki; kutu üzerinde yazan SPF değeri ile uygulama sonrası saptanan SPF değeri her zaman eşleşmemekte.
SPF Hakkında Bilmemiz Gerekenler:
Güneş koruyucular güneş ışınlarının tüm dalga boylarına karşı koruyucu olmayabilir. Ambalaj üzerinde belirtilen SPF değeri UVB (Ultraviyole- B) ye karşı korumayı ifade eder. UVB güneş yanıklarından sorumlu ışık spektrumudur. UVA (Ultraviyole- A) ise ciltteki renk koyulaşmasından, deri kanserlerinden ve güneş yaşlanmasından sorumludur. İdeal bir güneş koruyucu hem UVA hem de UVB ye karşı koruyucu olmalıdır. O yüzden ürünü alırken etiketinde UVA koruyuculuğu olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Geniş spektrumlu (geniş aralıklı) ifadesi hem UVB hem de UVA korumasını ifade eder.
Güneşten koruyucu ürünü giysilerle kapatamadığımız alanlara yeterli miktarda uygulamalıyız. Cildimizin yüzey birimi başına uygulanması gereken doğru miktar önerisi deri yüzeyinin cm karesi başına 2 mg dır, yani tüm vücut yüzeyi için bu miktar ortalama 30 miligram olup, kabaca 2 çorba kaşığı dolusu ürün anlamına gelir. Çoğu kişinin önerilen miktarın ancak 1/ 3 ini kullandığı saptanmıştır.
Ürün etiketindeki SPF değeri gerçek koruma değerini göstermez. Yani SPF 30 demek SPF 15 in 2 katı koruma yapıyor anlamına gelmez. SPF 15 UVB ışınının %93 ünü, SPF 30 %97 sini, SPF 50 ise % 98 ini engeller. Hiçbir güneşten koruyucu UV ışınlarına karşı % 100 koruma sağlamaz. SPF 50 nin üzerindeki değerler UVB ışınlarını engellemek adına çok farklılık göstermez. Eğer aşırı bir güneş hassasiyeti, çil ve leke oluşumuna meyilli bir cilde sahip değilseniz yıl boyu SPF 30 değerli bir ürün size yeterli olacaktır.
Koruyucu ürünlerin güneşten koruma değerinin ürün etiketinde belirlenen SPF değerinin % 20- 50 si kadar olduğu saptanmıştır. Bir diğer deyişle ürünün ortalama koruma değeri sürüldüğünde, etikette yazanın % 30 u gibi bir koruma sağlar. yani SPF 15 olan bir koruyucu ortalama olarak 5- 8 kat gibi bir koruma sağlar, 15 kat koruma sağlamaz. Bu nedenle koruyucu ürün kullanırken; geniş spektrumlu olmasına (hem UVA hem de UVB), güneşe maruz kalmadan 20 dakika evvel uygulamaya, 3 saatte bir uygulamayı tekrarlamaya, yeterli miktarda sürmeye, ter ve su ile etkisinin azalması nedeniyle sık uygulamaya dikkat edilmelidir.