Blog

Hamilelikte Bakım Sırları

Hamile kaldığınız anda bildiğiniz bütün güzellik formüllerini, püf noktalarını unutun. Çünkü vücudun hormonal değişiklikler karşısında vereceği tepkileri kestirmek pek mümkün olmuyor. İlk olarak yapmanız gereken şey doktorunuzun bu sırada size söyleyeceklerini can kulağıyla dinlemek olmalı. Bu sırada bir de dermatoloğun kapısını çalmayı unutmayın.

Hamilelik pek çok noktaya dikkat edilmesi gereken hassas bir dönem ve bu süreçte anne adayları kozmetik ürün kullanımı konusunda çeşitli endişeler yaşıyor. Özellikle nemlendirici kullanımından, saç boyamaya, makyaj malzemelerinden, güneş koruma ürünlerine kadar bakım uygulamaları konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor.

Saç Boyası ve Düzleştiricisinden Uzak Durulmalı

Gebelik esnasında kullanılan kozmetik ürünlerle ilgili anne adaylarını en çok tedirgin eden konu saç boyaları. Piyasada bulunan ve en sık kullanılan saç boyaları ile ilgili yapılan araştırmalarda bebek üzerinde kalıcı bir etki saptanmadığını ortaya koyuyor. Bununla birlikte gebelik döneminde kullanılan saç boyalarının bebekte ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan hastalıklara bağlantılı olabileceğini gösteren araştırma sonuçları da bulunuyor. Bu nedenle mümkünse saç boyalarının doğum sonrasında kullanılması öneriliyor. Saç düzelticilerinin de içerdiği sodyum hidroksit ve bisülfit denilen kimyasal oluşumlar nedeniyle gebelik boyunca kullanılmaları tavsiye edilmiyor. Yine perma gibi yöntemler esnasında kullanılan kimyasal maddeler de saçlı deriden emilip kana karışabildiği için gebelik esnasında yaptırılmamalı.

Lekelenmeye Karşı Güneş Koruyucu Kullanılmalı

Gebelik sırasında sık görülen cilt değişikliklerinden bir diğeri yine başta yüz olmak üzere vücudun her yerinde oluşabilen lekelerdir. Sıklıkla yanaklar, alın, üst dudak, burun ve çenede düzensiz sınırlı kahverengi lekelere gebelik maskesi (melasma) denir. Bu pigment artışı doğumdan sonra azalır veya ortadan kalkar. Hamilelik süresince değişen hormonal durum nedeniyle ciltte lekelenme açısından en hassas dönemdesiniz. Nemlendiriciler ve güneş koruyucular gebelik boyunca doktora danışılarak kullanılabilir. Sadece güneşli havalarda değil, bulutlu ve yağmurlu havalarda, hatta bol ışıklı bir ofiste çalışıyorsanız içerde de güneş koruyucu kremler kullanmalısınız. Yoğun bir ultraviyole ışık kaynağı olan güneşten uzak durmak ve güneşe çıkarken en az 30 faktörlü bir güneş kremi kullanmak lekelenmelerden korunmada oldukça etkili. Unutmayın; gebelik boyunca lekeleri tedavi etmekten ziyade oluşumunu önlemek daha güvenlidir.

Sivilce İlaçları Doğumsal Anomalilere Yol Açabilir

Gebelik döneminde vücuttaki birçok sistem üzerinde fizyolojik değişiklikler olur. Bu dönemde değişen hormonların etkisiyle ciltte de bazı değişiklikler gözlenebilir. Bu değişiklikler cilt kuruluğu, karın ve basen bölgesinde çatlaklar, ciltte alerjik reaksiyonlar, yağlanma ve tüylenmede artış olarak sıralanabilir. Özellikle yüz bölgesinde görülen sivilceler sıkıntı kaynağıdır. Sivilce probleminin tedavisinde sıklıkla kullanılan A vitamini türevi ilaçların gebelik esnasında bebeklerde doğumsal anomalilere neden olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle gebelik döneminde sivilce tedavisi için ilaç kullanılması gereken gebelerin mutlaka hekimlerine danışmaları gerekir.

İnatçı Kaşıntılara Dikkat!

Palmoplantereritem olarak adlandırılan avuç içlerinde ve nadiren de ayak tabanlarında kızarıklık ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkan cilt değişikliği de sık görülür. Bu cilt probleminin kaynağının gebelikte artan östrojen hormonu olabileceği düşünülüyor. Kaşıntı şiddetli olduğunda nemlendirici kremler faydalı olabiliyor. Nemlendirici kremlere cevap vermeyen kaşıntılarda ise mutlaka doktora başvurulması tavsiye edilir. Gebelikte tüm vücutta veya sadece el ve ayaklarda ortaya çıkan kaşıntı, gebelik kolestazı olarak adlandırılan ve olumsuz sonuçlara yol açabilen tablonun habercisi olabilir. Bu nedenle inatçı kaşıntılar da, gebelerin doktorunu haberdar etmesi gereken durumlar arasında sayılabilir.

Tırnak Cilası Kullanmak Tırnakları İnceltebilir

Cildin bir uzantısı olarak kabul edilen tırnaklar, gebelik döneminde artan hormonların etkisiyle yumuşayıp incelerek kolay kırılır hale gelebilmektedir. Tırnak cilası kullanmak durumu daha da kötüleştirebilir. Bulaşık ve çamaşır yıkarken lastik eldiven kullanmak, el ve tırnaklara sık sık nemlendirici losyon sürmek çoğu durumda faydalı olacaktır.

Bunlara Dikkat!

  • Hamilelik döneminde ter bezleri normalden fazla çalışır; sürekli deodorant kullanmak yerine her gün duş almayı deneyin.
  • Banyoda 15 dakikadan daha uzun süre kalmamaya ve çok sıcak duşlar almamaya dikkat edin.
  • Hamileliğiniz boyunca düzenli olarak kullandığınız bütün kimyasallardan uzak durun. Şampuan ve duş jeli yerine doğal sabunları yada bebekler için üretilen ürünleri tercih edin.
  • Banyodan çıktıktan sonra organik yağlarla vücudunuzu nemlendirin.
  • Göğüslerinizin şiştikçe canınızı acıtmaması için duştan sonra yağla onlara masaj yapın. Gün içinde soğuk kompres yapmak da onlara iyi gelecek.
  • Jöle, saç spreyi, köpük gibi malzemeleri bir süreliğine rafa kaldırın.
  • Parfümünüzü teninize değil kıyafetlerinize sıkın.
  • Makyaj yapmak bebeğe zarar vermez. Yine de hamilelik boyunca cildinize değecek tüm malzemelerin doğal olmasına dikkat edin.
  • Hamile kadınların tükürüklerinde bulunan ve diş minelerini etkileyen maddeler, bu dönemde diş çürümelerine sebep olur. Diş hekiminizden kısa bir süre içinde genel muayene için randevu alın.
  • Diş muayenesini aksatmamanız, vücudunuzda enfeksiyon çıkmasını ve bunun bebeğinizin sağlığını etkilenmesini de önler.
  • Ara sıra dişlerinizi bir antiseptikle çalkalamanız, mikropların dişlerinizde yuvalanmasını önler.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Call Now Button